Επίσπευση των διαδικασιών επέκτασης του Δήμου Θερμαϊκού

Επίσπευση των διαδικασιών επέκτασης του Δήμου Θερμαϊκού

Αρ. Πρωτ. 11037/03.06.2010

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης  & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

 

Ο δήμος Θερμαϊκού στον Νομό Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους πληθυσμιακά και οικιστικά  δήμους σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία μόνο δεκαετία ο πληθυσμός του Δήμου Θερμαϊκού έχει υπερδιπλασιαστεί σημειώνοντας μία αύξηση από 21.000 κατοίκους το 2001, στους περισσότερους από  55.000 το 2010.

Προκειμένου ωστόσο, να μπορέσει η ευρύτερη περιοχή του δήμου να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες οικιστικής ανάπτυξης και δημιουργίας υποδομών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επίσπευση και ολοκλήρωση των διαδικασιών επέκτασης του Δήμου Θερμαϊκού, έως το 2013.

Η επέκταση του Δήμου Θερμαϊκού βάσει του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της μελέτης, ενώ αφορά επεκτάσεις του πολεοδομικού σχεδίου σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.

Η ολοκλήρωση της επέκτασης του σχεδίου πόλεως των δημοτικών διαμερισμάτων Περαίας, Νέων Επιβατών, Αγ. Τριάδας του Δήμου Θερμαϊκού, θα έθετε τις βάσεις τόσο για την οικιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, καθώς πλέον αποτελεί επιλογή πρώτης κατοικίας για τους Θεσσαλονικείς, όσο και για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών με τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς πρόκειται για παραθαλάσσιο δήμο με έντονη τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  

Η επίσπευση των διαδικασιών επέκτασης του Δήμου Θερμαϊκού, θα έδινε λύσεις και σε πολλά υπαρκτά σημερινά προβλήματα, καθώς προβλέπεται και η ρυμοτομική ανάπλαση του παλαιού οικισμού της Αγ. Τριάδας και της παραλίας της Περαίας. Την ίδια στιγμή η αποσαφήνιση της χρήσης γης εντός και εκτός αστικού χώρου του Δήμου Θερμαϊκού προβλέπεται να ευνοήσει την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή που έχει τη δυνατότητα, με τη δημιουργία ζωνών ΕΜΟ για βιομηχανική και βιοτεχνική χρήση γης, επαγγελματικά εργαστήρια κα.

Είναι σαφές ότι η περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της επέκτασης του Δήμου Θερμαϊκού λαμβάνει περισσότερες διαστάσεις, καθώς αφορά τομείς ανάπτυξης που ξεπερνούν τα στενά όρια του δήμου και μπορούν να ωφελήσουν την ανάπτυξη και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής του νομού Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας επέκτασης θέτει εμπόδια και στη συνεργασία του Δήμου Θερμαϊκού με το Πανεπιστήμιο Μακεδονία, σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση έκτασης από τον Δήμο για τη δημιουργία εκπαιδευτικών κτιρίων χρήσης του Πανεπιστημίου Μακεδονία.   

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία επέκτασης του Δήμου Θερμαϊκού;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργία προκειμένου να επισπευσθούν και  ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες επέκτασης του Δήμου Θερμαϊκού;

 Απαντήσεις Υπουργείων